Kokeile nyt yksittäishenkilöille kohdennettuja saunaterapiaristeilyjämme!

Inspira Training ja M/S Saunaship Helsinki toteuttaa nyt yksittäishenkilöille avoimia saunaterapiaristeilyjä joka viikko tiistaisin naisille ja keskiviikkoisin miehille klo 17.15 (koronapandemia- ja säävaraus). Risteilyn hinta on 35 €/hlö ja kesto 2 ½ tuntia - käteissuoritus saavuttaessa. Koska aluksen asiakasmäärä kerrallaan rajoittuu 12:een asiakaspaikkaan suosittelemme paikan saatavuuden varmistamista ennakkoon: varauslomake tai info@saunaship.com. Risteilylle lähdetään Kaivopuistosta, Ehrenströmintie 3.

Tutkimusten mukaan saunomisella on merkittäviä terveysvaikutuksia liittyen mm. sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen, dementiaan ja Alzheimerin tauteihin, pitkäikäisyyteen kuten myös masentuneisuuden vähenemisen, stressin helpotuksen sekä “mielihyvähormonien” endorfiinien tuotannon lisääntymisen suhteen. Tämän lisäksi pulahtamalla uimaan raikkaaseen meriveteen terveysvaikutukset tuplaantuvat. Kaikista edellä mainituista terveysvaikutuksista ja monista muista voit nauttia saunaterapiaristeilyillämme, joiden aikana terveyttä kohottavan saunomisen ja uimisen lisäksi toteutetaan erilaisia terveysvaikutuksiin liittyviä tietoiskuja, alustuksia (teema ja alustaja ilmoitetaan erikseen) ja harjoitus-workshoppeja liittyen esimerkiksi kuuma- ja kylmävaikutusten terveyshyötyihin, stressinhallintaan, ravintoon, liikuntaan, uneen, biohakkerointiin jne.

Saunominen on mahdollista koko risteilyn ajan ja uiminen saariston ankkuripaikkaan saavuttaessa. Omat uima-asut ja pyyhkeet mukaan. Alukselta voi vuokrata pyyhkeen/uima-asun hintaan 8 €/kpl ja tarjolla on myös kylmiä virvoitusjuomia.

TERVETULOA MUKAAN!

Saunaterapiaristeilyt:

Saunaterapiaristeilyn aikana toteutetaan erilaisia terveysvaikutuksiin liittyviä tietoiskuja, alustuksia ja harjoitus-workshoppeja. Kaikkia alustuksia ja teemoja sitoo yhteen meille suomalaisille erityisen rakas saunomisen ja uimisen kulttuuri ja tästä erityisenä huomionosoituksena on se että suomalainen saunaperinne nimettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 17.12.2020. Luonnollisesti jokaisen risteilyn aikana osallistujilla on mahdollisuus nauttia saunomisen ja uimisen kuuma- ja kylmävaikutusten terveyshyödyistä sen lisäksi että niiden taustalle esitellään tieteellisesti tutkittua tietoa. Risteilyjen teemat eivät rajoitu pelkästään tähän vaan niiden aikana esitellään laaja-alaisesti terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä teemoja vaihdellen tietoiskuista workshoppeihin ja alustuksiin eri asiantuntijoiden opastuksella. Teemat ja formaatit vaihtelevat eri risteilyillä ja erityisteemojen yksityiskohdista tiedotetaan erikseen. Salonkitilan puolella toteutettaviin alustuksiin, workshoppeihin ja tietoiskuihin osallistuminen on vapaaehtoista ja innokkaimmat saunojat voivat siirtyä halutessaan jo aiemmin saunomisen pariin. Alla on listattu muutamia teemoja, joita sivutaan risteilyjen aikana:

- kuuma-altistusvaikutukset
- kylmäaltistusvaikutukset (kylmätermogeneesi; Wim Hof metodi)
- stressinhallinta
- ravinto
- liikunta
- uni
- biohakkerointi
- paasto
- mielenhallinta
- meditointi
- mindfulness
- hengitys (jooga, Wim Hof metodi)

Saunomisen terveyshyödyt:

Saunomisen ’renessanssi’ on näkynyt viime vuosina muun muassa kasvavana kiinnostuksena saunakulttuuriin ja monien julkisten saunojen kohoamisena kasvukeskuksissa sekä myös tiedeyhteisön parissa on virinnyt uusia tutkimuksia, jotka valottavat saunomisen laaja-alaisia terveysvaikutuksia. Erityisenä huomionosoituksena on se että suomalainen saunaperinne nimettiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 17.12.2020.

Tutkimustuloksiin perustuvia saunomisen terveysvaikutuksia:

1.
Pitkäikäisyyden lisääntyminen: Saunomisella voi olla jopa 200-330% lisäysvaikutus kasvuhormonien tuotannossa. Kasvuhormonit auttavat ylläpitämään kudoksia ja elimiä koko elämän ajan.
2.
Suojaa dementialta: Seuratessa miesten saunomista ilmeni, että neljästä seitsemään kertaa viikossa saunovilla miehillä on 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementiadiagnoosi kuin kerran viikossa saunovilla. Alzheimerin tautiin sairastumisen riski on taasen 65 prosenttia pienempi.
3.
Pienentää aivoinfarktin riskiä: Aivoinfarktin riski oli hiljattain tehdyssä tutkimuksessa 14 prosenttia pienempi 2–3 kertaa viikossa saunovien keskuudessa ja 61 prosenttia pienempi 4–7 kertaa viikossa saunovien keskuudessa verrattuna kerran viikossa saunoviin.
4.
Laskee verenpainetta: Puolen tunnin saunomisen jälkeen koehenkilöiden keskimääräinen systolinen verenpaine eli yläpaine oli pudonnut 137:stä 130:een. Alapaine taasen tippui 75:een oltuaan 82:ssa. Yläpaine oli matalammalla tasolla puoli tuntia löylyistä poistumisen jälkeen.
5.
Vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia: 4–7 kertaa viikossa saunovien riski sairastua sydän- ja verenkiertosairauksiin voi vähentyä jopa 63 prosenttia. Joissain tutkimuksissa on todettu sydämen vajaatoiminnan oireiden korjaantuneen.
6.
Helpottaa astman oireita: Saunan lämmin ilma rentouttaa keuhkoputkien lihaksia ja auttaa usein astmapotilaiden hengitysongelmissa.
7.
Parantaa liikunnan vaikutuksia: Sydän- ja verisuonisairausten vähenemistä kartoittaneessa tutkimuksessa selvisi, että saunomisen terveysvaikutukset ovat osittain samankaltaiset kevyen liikunnan kanssa. Saunassa käynnin huomattiin esimerkiksi nostavan sykettä samalla tapaa kuin keskiraskas liikunta. Parhaat hyödyt saadaan yhdistämällä saunominen liikunnalliseen elämäntapaan.
8.
Kohentaa ihon kuntoa: Saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin suojaa: se parantaa ihon läpäisyestettä. Saunassa verenkierto ohjautuu iholle lämmönsäätelyn vuoksi, mikä aiheuttaa ihon hikoilua. Joidenkin ihosairauksien, kuten psoriasiksen, on todettu lieventyneen hikipisaroita kuluttavan saunan seurauksena.
9.
Rentouttaa: Löylyissä mieli kevenee ja olo rentoutuu. Myös stressi ja masennusoireet vähenevät, “mielihyvähormonien” endorfiinien tuotanto lisääntyy ja unenlaatu paranee.

Tutkimusten mukaan saunomisen parhaat terveysvaikutukset saadaan aikaan saunomalla neljästä seitsemään kertaan viikossa kerrallaan vähintään 20 minuuttia noin 80 asteen lämpötilassa. Myös nesteytyksestä tulee saunomisen aikana huolehtia, sillä ihminen hikoilee saunomisen aikana normaalisti noin puoli litraa.

Lähteitä: 1 2 3

Merikylpyjen terveyshyödyt:

1.
Parantaa vastustuskykyä kun immuunitoiminta aktivoituu. Kylmäaltistus aktivoi immuunijärjestelmääsi nopeuttamalla aineenvaihduntaa ja siten luomalla enemmän valkosoluja, jotka ovat vastuussa sairauksien torjunnasta.
2.
Parantaa stressinsietoa ja tehostaa lihasten palautumista. Kylmäaltistus saa adrenaliinin ja kortisolin tasot nousemaan. Eräässä tutkimuksessa säännöllinen avantouinti lisäsi uimareiden veren dopamiinin ja endorfiinin määrää, mikä on yhteydessä masentuneisuuden ja stressin vähenemiseen. Tutkimusten mukaan kylmä nopeuttaa lihasten palautumista 15–20 prosenttia.
3.
Elimistö polttaa tehokkaammin rasvoja: Kun elimistösi tuntee kylmyyttä, ruskea rasva aktivoituu ja palaa jopa 15 kertaa nopeammin kuin tavallinen rasva. Se pitää kehon lämpimänä polttamalla kaloreita. Se voi myös lisätä energiaa ja aineenvaihduntaa ja auttaa kontrolloimaan verensokeriasi, vähentäen liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä.
4.
Nostaa hedelmällisyyttä ja lisää testosteronin määrää: Eräässä tutkimuksessa todettiin, että miehet, jotka joutuvat lopettamaan lämpimät suihkut, kokivat lähes 500%: n kasvun siittiöiden määrästä kuusi kuukautta myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että kivekset tarvitsevat viileää ympäristöä, ei lämpimiä kuumia kylpyjä. Tutkijat ovat myös huomanneet, että lämpimästä suihkusta peräisin oleva lämpö voi muuttaa DNA:ta, manipuloimalla sitä tuottamaan vähemmän testosteronia.
5.
Lievittää reuman ja astman oireita, kun aivolisäkkeestä vapautuu ACTH-hormonia
6.
Helpottaa lihasten ja nivelten tulehduksia lisäämällä paikallisverenkiertoa
7.
Vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja vahvistaa verenkiertoa
8.
Laskee perusverenpainetta, jos käy säännöllisesti kylmässä vedessä yli 3 kk ajan
9.
Tuottaa mielihyvää kun aivoista vapautuu betaendorfiinia ja muita välittäjäaineita kuten dopamiinia, serotoniinia ja noradrenaliinia. Ne kaikki nostavat mielialaa.
10.
Parantaa unensaantia kun verisuonista vapautuu serotoniinia ja rentouttaa kun kylmäaltistus lisää veressäsi olevaa glutationia ja vähentää virtsahappoa.

Säännöllinen ja riittävän tiheä kylmäaltistus on avainasemassa, kun halutaan parantaa kylmänsietoa ja mahdollisia terveyshyötyjä. Voit aloittaa kylmäaltistuksen kylmillä suihkuilla asteittain kestoa lisäten ja veden lämpötilaa alentaen ja siirtyen vähitellen kylmävesiuintiin ja avantouintiin ja/tai edellä mainittuja muotoja yhdistellen. Voit harkita myös oman kylmävesialtaan hankkimista kotiisi erityisesti kylmien kuukausien ajaksi. Esimerkiksi 360 litran muovinen jätesäiliö tarpeen mukaan varustettuna uppopumpulla jäätymisen estämiseksi ulkotiloissa talvella sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Terapeuttisten terveyshyötyjen saavuttamiseksi muutaman minuutin kylmäaltistusten kesto on riittävä ja maksimissaan 10-15 minuuttia. Jo 15°C veden lämpötiloissa koet merkittäviä terveysvaikutuksia. Näistä terveyshyödyistä voidaan nauttia risteilyillämme uimalla merivedessä Helsingin rannikolla. Terveysvaikutusten kannalta edullisimpiin alle 15°C veden lämpötiloihin päästään Helsingissä keskimäärin ennen kesäkuun puoliväliä ja syyskuun puolivälin jälkeen.

Lähteitä: 1 2 3 4